HERKEN JE GEDRAG

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 16:28

Eten is overal en makkelijk verkrijgbaar. Helaas is het aanbod vaak ongezond en de porties te groot.  Of je nu op straat loopt of in de supermarkt, de kans is groot dat je allerlei soorten verleidingen tegenkomt.  Er wordt hier over obesogene omgeving gesproken. Dat betekend dat de omgeving zo is ingericht dat het mensen stimuleert om vaak en veel te eten en daarnaast weinig te bewegen. Op deze manier werk je obesitas in de hand.

 

We maken ongeveer 200 eet beslissingen per dag. Het merendeel van deze beslissingen wordt onbewust gemaakt.  Daarbij worden we ook onbewust beïnvloed om deze beslissingen te maken.  Dat maakt het gewoon moeilijker om eigen, gezonde keuzes te maken.  Het helpt wanneer je je bewust bent van de verleidingen die op de loer liggen. Ik geef altijd als tip dat als je naar de supermarkt gaat, dit gewoon met een lijstje doet. En wanneer je uitgenodigd wordt op een verjaardag, je alleen een stukje gebak neemt waar je op dat moment echt zin in hebt. En zo zijn er meerdere tips om verleidingen te weerstaan. Het is wel belangrijk dat je ze erkent en dat je weet dat ze er zijn. Dat is de eerste stap in de goede richting.

 

Sinds de jaren 60 zijn porties groter geworden. Er wordt veel gesproken over small, medium en large. Neem gewoon altijd de small. Het scheelt je geld, want de medium en large porties (behalve in Amerika) zijn in Nederland niet veel groter of kleiner. Vaak hebben ze een andere verpakking. Je wordt daar dus ook in verleid. 

 

Supermarkten maar ook in restaurants spelen ze handig in op verleidingen. Datgene wat de hoogste marge heeft, wordt natuurlijk mooi in het zicht gelegd of op de menu kaart geplaatst. Zo worden ze sneller gekozen. Ook stunten supermarkten met groot verbruik. 2 + 1 gratis bijvoorbeeld. En deze stunten worden meestal op ongezonde producten toegepast. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit gezien dat ze dit met een tros bananen doen, of een bakje frambozen of blauwe bessen. Ook niet met broccoli of een andere groente. Let er maar eens op.

 

Lijn is afgelopen 12 maart geslaagd voor de opleiding Gedrag & Coaching. Omdat afvallen natuurlijk altijd gepaard gaat met je eigen gedrag. Waarom je bepaalde dingen doet en wellicht blijft doen.

 

Maar je sociale omgeving en waar je vandaan komt, is natuurlijk ook van groot belang. En daar gaan we dan ook naar kijken. 

 

Voor nu is het belangrijk dat je het volgende in acht neemt (en dat geldt natuurlijk ook bij het kopen van kleding ed.). Heb ik het echt nodig?  Voegt het iets toe? Ga ik ervan genieten?  Wanneer je op deze vragen een ja hebt, zet er dan een tegenprestatie tegenover.

Ok, ik neem dat stukje taart, het voegt iets toe op dat moment, dan ga ik morgen 45 tot 60 minuten wandelen of sporten. En dat moet je dan ook doen. 

 

Let er wel op dat je emoties 90 seconden duren en je smaakpapillen 5 minuten werken.  Over emotie eten komen we later terug in een andere blog.

 

Dan houd je jezelf in balans.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.